Wat is Reflexzonetherapie

Al sinds 5000 jaar is het behandelen van drukpunten in India en China bekend. Reflexzonetherapie gaat uit van het zelfhelend vermogen van het lichaam. Het totaalbeeld van het lichaam is op schaal verkleind terug te vinden op voeten en handen. Door dr . William Fitzgerald verder ontwikkeld.

Talrijke gebieden van de voet staan op een bepaalde wijze in verband met specifieke lichaamsdelen en organen. Dit is diagnostisch en therapeutisch vast te stellen en te toetsen.

De reflexzonetherapie gaat uit van twee basis ideeën:
1. het lichaam is verdeeld in 10 lichaamszones
2. uit deze 10 voetzonerasters kunnen reflexzones worden ingedeeld.

Deze lichaamszones bestaan uit 10 verticale, gelijkmatig naast elkaar liggende velden die van hoofd naar handen en door de romp naar de voeten voeren. Het voetenpaar wordt gezien als een eenheid en niet als twee van elkaar gescheiden afzonderlijke voeten. Elk orgaan is op de voet te vinden in het gebied dat op de voet tot dezelfde lichaamszone hoort als waarin het orgaan zelf zich bevindt. Reflexzones van de organen zijn vooral te vinden op de voetzolen en reflexzones van de botten, spieren en zenuwen op de voetrug.

`Reflexzone`is een term die in de manuele therapie al lang wordt gebruikt, meestal in de context van zenuwreflex- procedés. De bindweefselmassage wordt ook wel `werken in de reflectorische zones van het bindweefsel `genoemd.


Reflexzonetherapie

Quantum touch

Edelsteentherapie

Aromatherapie

Oorkaarstherapie

Bach en bloesem

Mineraaltherapie