Traditionele Chinese Geneeskunde(TCG)

De traditionele Chinese geneeskunde is meer dan 5000 jaar oud en hoort, naast de Indiase ayuveda, tot de oudste overgeleverde gezondheidsleren. De elementen waar ze mee werken is Qi, de stromende levensenergie, Yin en Yang. Yin staat voor het vrouwelijke en is verbonden met de aarde, voor het donkere, zachte, en het yang voor het mannelijke, voor hemelse krachten, voor het actieve. Yin en yang zorgen voor een gezond evenwicht, hoewel ze elkaars tegenpolen zijn. Ze zijn de levensenergie als ze in balans zijn, bij verstoring worden de stromen beperkt en ontstaan lichamelijke kwalen.


De vijf elementen

De vijf natuurelementen spelen hierbij een grote rol, hout, metaal, vuur, water, en aarde zijn het symbool van alle vitale processen zoals die in de natuur voorkomen. De vijf elementen worden transformaties genoemd. De vijf elementen ondersteunen en controleren elkaar, omdat geen enkel element zonder de andere elementen kan bestaan. Aan ieder element zijn aspecten verbonden zoals windstreken, jaargetijden, kleuren, smaken en lichaamsorganen. Zo hoort het element vuur bij het zuiden, de zomer, de warmte, de kleur rood, de smaak bitter en het orgaan hart- en dunnedarmmeridiaan.

Het meridiaansysteem

Volgens het Chinese beeld stroomt de Qi via de meridianen, ze worden ook wel banen genoemd, door het lichaam. Deze meridianen verbinden alles wat de mens tot een geheel maakt. De meridianen lopen als onzichtbaren leibaansystemen door het hele lichaam. Het bestaat uit 12 hoofdmeridianen, die ieder correspondeert met 12 organen. Bij verstoring van het evenwicht heeft dat effect op het hele lichaam, de geest, en de ziel.

Reflexzonetherapie

Quantum touch

Edelsteentherapie

Aromatherapie

Oorkaarstherapie

Bach en bloesem

Mineraaltherapie